CD Recensies

MESSIAEN: MESSE DE LA PENTECÔTE E.A.

 

Messiaen: Diptique; Offrande au Saint Sacrement; Apparition de l’Église éternelle; Messe de la Pentecôte. Jolanda Zwoferink. Prestare ZWF 3331564 (55’45”). 2010

 

Nog voor zijn overlijden kon Messiaen bogen op tastbare bewijzen van zijn status als orgelcomponist. Het is verheugend dat nog steeds organisten zich aangetrokken voelen tot deze werken. Voor een Nederlandse organiste ligt dat misschien niet zo voor de hand, maar ze manifesteert zich wel als een heel goede pleitbezorgster voor deze muziek. Ze toont hier hoe goed ze over zowel de technische als de bezieling beschikt om deze muziek recht te doen.

Het belangrijkste, omvangrijkste werk op deze cd is de Messe de la Pentecôte. In dit werk worden drie belangrijke principiële elementen van Messiaens stijl bijeengebracht: quasi Gregoriaans gezang, vogelgeluiden en zijn specifieke, heel rijke type harmoniek. Gelukkig gebeurt dat op heel bevredigende wijze.

Mogelijk had de componist na het aanhoren van Zwoferinks vertolking op het orgel van de Saint-Martin in het Luxemburgse Dudelange weer tevreden opgemerkt: ‘C’est vraiment perfect’ omdat ze met haar spel bijna hypnotiserende effecten op weet te roepen. 

Diptique is een vroeg werk uit 1930, opgedragen aan Messiaens leraren Dukas en Dupré. Het is goed om hier de weinig bekende, korte Monodie uit 1963 tegen te komen.