CD Recensies

MADERNA: QUADRIVIUM, AURA, BIOGRAMMA

Maderna: Quadrivium; Aura; Biogramma. NDR Symfonie orkest Hamburg o.l.v. Giuseppe Sinopoli. DG 477.5383 (67’16”). 1979

 

In een beperkte geest van Stockhausens Gruppen brengt Maderna in zijn Quadrivium vier stagwerkers en vier orkestgroepen in stelling. Een surround opname van dit werk zou dus nuttig zijn geweest, maar zelfs aan quadrafonie is destijds blijkbaar niet gedacht.

De drie werken op deze cd behoren tot het laatste dat hij niet zo lang voor zijn dood in 1973 schreef. Quadrivium uit 1969 is het oudst: een spectaculair stuk in een ruimtelijke opzet en bedoeld ‘om de bourgeoisie te vermaken en te boeien, niet om te choqueren’. In 1972 ontstonden beide andere werken, met Aura won hij postuum de Beethovenprijs in Bonn.

Intussen gaat het hier om een bundeling van drie van Maderna’s sleutelcomposities die tot het laatste behoorde wat hij voor zijn te vroege overlijden in 1973 tot stand bracht. Aura maakt de meeste indruk met zijn ‘uitstraling van alle mogelijke gevolgen die uit een centraal muzikaal gegeven voortkomen’.

Deze drie composities leggen goed hoorbaar getuigenis af van het groepje radicale componisten uit met laboratorium in Darmstadt in de jaren vijftig vorige eeuw Maderna de minst revolutionaire was.

Voor heel mooi gerealiseerde, toegewijde uitvoeringen zorgde Sinopoli met het Hamburgse orkest.