CD Recensies

MALIPIERO: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-6

Malipiero: Strijkkwartetten nr. 1-8. Venetië kwartet. Dynamic CDX 168/1-2 ( 2 cd’s, 2u. 95’24”). 1996

 

“Aan de atmosfeer van de gangbare kamermuziek ontkomen zodat men de open lucht van de straten en het land kan inademen” dat wenste de Venetiaan Gian-Francesco Malipiero (1882-1973) volgens eigen zeggen. Als nakomeling uit een aristocratische familie droeg hij daarom op zijn manier bij aan de muziekgeschiedenis van die stad. Dat hij daarnaast ook graag tuinierde werd deze directeur van het Liceo musicale Benedetto Marcello misschien mede daarom ok niet kwalijk genomen.

In zijn muziek geeft hij de voorrang aan de melodiek tegen een achtergrond van schep gekruide harmoniek. Ostinate ritmen garneren een op zich vrij losse, bijna improviserende basisopvatting met een duidelijk Zuidelijk karakter.

Het ook uit Venetië stammende kwartet van deze opname doet zijn stadgenoot alle eer aan en speelt zijn muziek die  deels sprekende bijnamen voor de kwartetten meekreeg:  nr. 1 ‘Risepetti e strambotti’, 2 ‘Stornelli e ballate’, 3 ‘Cantari alla madrigalesca’,5 ‘Dei capricci’, 6 ‘L’arca di Noè’ en 8 ‘Per Elisabetta’ met veel charme en esprit.

Een redelijk alternatief biedt het Orpheus kwartet (ASV 457, 2 cd’s).