CD Recensies

MENOTTI: CONSUL, THE E.A.

Menotti: Consul, The. Cornell MacNeil (b), Patricia Neway (s), Marie Powers (a), Gloria Lane (ms) e.a. met orkest o.l.v. Lehman Engel. Naxos 8.112023/24 (2 cd’s, 2u. 23’52”). 1954

 

Menotti: Consul, The. Chester Ludgin (b), Patricia Neway (s), Evelyn Sachs (a), Leon Lishner (t), Regina Sartaty (ms) e.a. met orkest o.l.v. Werner Torkanowsky. VAI VAIA 1228-2 (2 cd’s, 2u. 00’16”). 1960

 

Menotti: Consul, The. Susan Bullock (s), Louis Otey (b), Jacalyn Kreitzer (a), Victoria Livengood (ms) met het Spoleto Festival orkest o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 9706 (2 cd’s, 2u. 10’45”). 1998

 

Zo’n zestig jaren geleden heerste een hype-achtige populariteit rond de Italiaans/Amerikaanse componist Gian-Carlo Menotti (1911-2007) die met zijn opera’s Amahl and the night visitors (1951) en The consul (ook 1950) de basis legde voor het Spoleto Festival ter meerdere eigen glorie, heel duidelijk in de schaduw van Puccini.

Ooit beschouwd als Amerika’s belangrijkste en beste operacomponist belandden zijn werken al gauw op Broadway, maar in Spoleto werden ze steeds gekoesterd.

In The Consul haalde de componist het beste uit zichzelf tevoorschijn. De handeling betreft de strijd die Magda moet voeren om visa te bemachtigen voor haarzelf en haar familie om uit een wrede politiestaat te ontkomen – een typisch onderwerp uit de nasleep van W.O. II -. Ze wordt daarbij gedwarsboomd door wat Menotti noemt ‘De tirannie van de bureaucratie’ en het zal dan ook niet verbazen dat het werk een dramatisch einde heeft.

De Naxos- en That’s Entertainment (de soundtrack van een verfilmde versie) opnamen hebben de charme van historische uitvoeringen, maar klinken niet zo geweldig. Dat doet de Chandos uitgave wel en de stormachtige uitvoering van Hickox en de zijnen tijdens het Spoleto Festival 1998. Susan Bullock ageert als een soort Tosca, getuige haar grote uitbarsting aan het eind van de tweede akte, het emotionele hoogtepunt uit deze opera. Jacalyn Kreitzer is haar innemende moeder, Charles Austin een geloofwaardige geheim agent.

Wat Amahl betreft moeten we het doen met één, gelukkig inderdaad erg goede cd opname uit Covent Garden van David Syrus (That’s Entertainment CDTER 1124). 

Wie is geïnteresseerd in de orkestrale werken van Menotti, kan bij Chandos en Hickox meer vinden: de Balletsuite Sebastian, Apocalisse en een Fantasie voor cello en orkest (Chandos CHAN 9900) en het Vioolconcert, en 3 Cantates (Chandos CHAN 9979).