CD Recensies

MEYERBEER: HUGUENOTS, LES

Meyerbeer: Les Huguenots. Joan Sutherland, Anastasios Vrenios, Gabriel Bacquier, Martina Aroyo, Huguette Tourangeau en Nicola Ghiuselev met het Ambrosian operakoor en het Philharmonia orkest o.l.v. Richard Bonynge. Decca 430.549-2 (4 cd’s, 3u. 36’53”). 1969

 

Het bloedbad dat gedurende de Bartholomeusnacht  van 23 op 24 augustus 1572 onder de Franse Hugenoten werd aangericht vormt de historische achtergrond van deze Grand Opéra die meteen enig inzicht verschaft over sommige latere werken van Verdi.

De in Berlijn geboren Meyerbeer met zijn ge-italianiseerde voornaam was decennialang erg populair, ook met opera’s als L’Africaine (Perrison, Legato LCD 116-3), Il crociato in Egitto (Parry, Opera Rara OR 10) en Margherita d’Anjou (Parry, Opera Rara ORC 25) en het ballet Les patineurs (Martinon, Decca 476.274-2).

Natuurlijk maakt Sutherland in de titelrol van Marguérite veel indruk, maar echt in topvorm is ze hier niet. De rest van de bezetting is wat ongelijkmatig en dat zorgt in een wat episodische, ongelijkmatige opera als deze voor wat ongemak. Gabriel Bacquier (Saint-Bris) en Nicola Ghiuselev (Marcel) vertolken hun rollen zeer goed, maar Martina Arroyo (Valentine) had overtuigender gekund en Anastasios Vrenios heeft weliswaar nauwelijks moeite met de hoge tessitura van de rol van Raoul, maar komt wat weinig een karaktervorming toe.