CD Recensies

MONTSALVATGE: CANCIONES NEGRAS; PARTITA 1958; CALIDOSCOPI SIMFÒNIC; SIMFONIA DE RÉQUIEM

Montsalvatge: Partita 1958; Canciones negras nr. 1-5; Calidoscopi simfònic op. 61; Simfonia de réquiem. Clara Mouriz (ms), Ruby Hughes (s) met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Juanjo Mena. Chandos CHAN 10735 (67’50”). 2011

 

In 2012 was het honderd jaar geleden dat de Catalaanse componist Xavier Montsalvatge (1912-2002) werd geboren en deze cd is er om dat feit te vieren met een mooi geschakeerd programma. Aan oorspronkelijke en avontuurlijke invallen ontbrak het deze componist niet en zijn eclectische stijl vindt deels ook zijn wortels in de  Cubaans/Antilliaanse volksmuziek met snufjes Debussy en Stravinsky op smaak gebracht. 

Bij de Canciones negras uit 1945 gaat het om welsprekende populaire muziek, later, in 1949, voorzien van een kleurige orkestratie. Clara Mouriz treft meteen in het eerste lied, ‘Cuba in a piano’, de juiste sfeer van melancholiek verlangen en slaat een flirtende toon van een Creools meisje aan in ‘Habanera ritme’.

De Calidoscopi simfonic uit 1955 is een uit ongebruikte balletfragmenten samengestelde suite die in 2001 zijn definitieve beslag kreeg, opnieuw met een habanera als derde deel.

De Partita 1958 is geen streng vormelijk werk maar vrij luchtig van aard met zijn ‘Fanfare’, ‘Sarabande’, ‘Intermezzo’ en ‘Finale’.

Serieuzer van aard is overeenkomstig de Simfonia de requiem uit 1985 met enig Gregoriaans als basis. Voor de uitvoeringen, stuk voor stuk, niets dan de grootste waardering. Deze geldt ook voor de opnamekwaliteit.

Dichter bij huis maakte ook mezzo Tanio Kross en opname van de Canciones negras met pianobegeleiding (Philips 476.7609).