CD Recensies

MOSOLOV: IJZERGIETERIJ, DE

Mosolov: Zavod (De ijzergietertij) op. 19; Prokofiev: Symfonie nr. 3 in c op. 44; Varèse: Arcana. Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 436.640-2 (57’14”). 1991/2

 

Dat De ijzergietertij (1926/8) van Alexandr Vasil’yevich Mosolov (1900-1973) eigenlijk deel uitmaakt van een compleet ballet Stal (dat waarschijnlijk nooit in zijn geheel is opgenomen) weten de meesten niet, evenmin als dat hij een hele reeks andere werken op zijn naam bracht, hoewel dat bij een opusnummer 19 wel voor de hand ligt: een pianoconcert op. 14, een Legende voor cello en piano op. 5, een strijkkwartet op. 24, 2 piano nocturnes op. 15, vijf pianosonates, liederen onder titels als Turkmeense nachten, Kranten aankondigingen, Romances, Poesjkin liederen, een harpsuite….. Dat alles is ook op cd verkrijgbaar.

Maar goed, die meedogenloze machinemuziek uit De ijzergieterij maakte hem beroemd en moet in onontkoombare Sovjet traditie een verheerlijking van de productie en het arbeidsideaal hebben betekend.

Op de luisteraar nu komt de muziek nog steeds over als bedreigend en van de bekende opnamen is die van Chailly het dreigendst en verontrustendst door de combinatie van inzet, prachtig orkestspel en levensechte opname.

Die tilt ook Prokofievs Symfonie een stuk boven de gemiddelde interpretatie uit. Dat Arcana prachtig lukte, weten we uit de volledige opname van diens werken.