CD Recensies

MOMPOU: MUSICA CALLADA; SCÈNES D'ENFANTS E.A.

Mompou: Prelude nr. 7; Damunt de tu només les flors; Scènes d’enfants nr. 1-5; Becquerianas; Paisajes; Charme nr. 1, 2; Dialogues nr. 1,2; Musica callada nr. 1, 2, 11, 15, 16, 24, 25 en 27. Arcadi Volodos. Sony 88765-43326-2 (63’). 2012

 

Toen hij zich in het eerst in het Westen liet horen in natura en via cd’s imponeerde Arcadi Volodos vooral met virtuoze show ob basis van werken van Liszt en eigen bewerkingen. Dat hij veel meer in zijn mars had, bewees hij met een prachtopname van een paar sonates van Schubert. En nu verrast hij opnieuw door zich in te zetten voor een componist wiens werk in een niche belandde.

De pianostukken van de Catalaanse componist Federico Mompou (1921-1979) vertegenwoordigen namelijk een afzonderlijk deel van het pianorepertoire, los van de bekende stromingen, maar bijzonder bekoorlijk.

Mompou woonde dertig jaar in Parijs waar hij welkom werd geheten door de Groupe des six. Met de spirituele vaderfiguur van die groep deelt Mompou een opvallende voorkeur voor uiterste eenvoud, maar niet de ironie. Mompou bezat een naïeve oprechtheid en een onschuldige verwondering die zijn hele zestigjarige loopbaan kenmerkt.

Hij streefde een naar maximale expressie met minimale middelen en ging daarin zover dat hij soms toonaard en maatstrepen wegliet.

Zij oeuvre bestaat grotendeels uit pianominiaturen en liederen, hoewel hij op latere leeftijd ook nog religieuze koorwerken componeerde. Volgens een van zijn biografen weerspiegelt Mompou’s elegante, intieme, poëtische en soms ook melancholieke muziek ‘een verlangen naar de ‘Vergeten tuin der jeugd’.

Het zijn precies deze kenmerken die Volodos met veel, maar niet overdreven gevoel naar voren brengt in deze verzameling toegankelijke stukken die veelal zijn gebaseerd op Catalaanse thema’s. Zowel de pretentieloze onschuld als de haast hypnotiserende charme van deze miniaturen worden goed door hem belicht.

De enige die de volledige pianowerken van Mompou op vier cd’s vastlegde, is Martin Jones (Nimbus NI 5724/7) maar deze wordt duidelijk door Volodos overtroffen. Ook kan Volodos het royaal opnemen tegen andere selecties van Jean-François Heisser (Warner 8573-89228-2), Jordi Masó (Naxos 8.554332), Paul Komen (Globe GLO 6004) en de verder ook best uitblinkende Stephen Hough (Hyperion CDA 66963).