CD Recensies

MOZART: MIS IN c; MAURERISCHE TRAUERMUSIK

Mozart: Mis in c KV 427 Grosse Messe; Maurerische Trauermusik KV 477 (KV 479a). Natalie Dessay, Véronique Gens, Topi Lehtipuu en Luca Pisaroni met Concert d’Astrée o.l.v. Louis Langrée. Virgin 359.309-2 (53’56”). 2006

 

Langrée koos voor een eigen optie wat betreft de omgang met het onvoltooide torso van deze mis. Hij beperkt zich tot wat Mozart naliet, maar zorgt wel voor een eigen aanvulling van de instrumentatie van het Credo met trompetten, trombones en pauken. In zoverre lijkt het enigszins op de versie Maunder, die we kennen van Hogwood (Decca/Oiseau Lyre 425.528-2) en McCreesh (Archiv 478.5409), maar hij laat de hoorns weg in ‘Et incarnatus’.

De grootste troef die de dirigent uitspeelt, is het tweetal sopranen, Dessay schittert hemels in ‘Et incarnatus’, Gens in ‘Laudamus te’. Lehtipuu voegt zich goed passend bij hen in het trio ‘Quoniam’ en bas Pisaroni maakt in het ‘Benedictus’ een overtuigende indruk.

Deze uitgave is dan wel niet een voor de hand liggende eerste keuze, hij is wel interessant en zal vooral de bewonderaars van Dessay en Gens aanspreken. Zie verder vooral ook de Vergelijkende discografie.