CD Recensies

MOZART: HOBOCONCERT; HOBOKWARTET E.A. OGRINTCHOUK

Mozart: Hobokwartet in F KV 370; Hoboconcert in C KV 314; Vioolsonate in Bes KV 378. Alexei Ogrintchouk (h), Boris Brovtsyn (v), Maxim Rysanov (va) en Kristine Blaumane (vc), Leonid Ogrintchouk (p) c.q. het Litouws kamerorkest o.l.v. Alexei Ogrintchouk. BIS SACD 2007 (55’48”). 2012

 

Het is opvallend zoveel Nederlanders opnamen maakten van dit hoboconcert: Ogrintchouk – half Nederlander - al in 2005 met het Concertgebouw Kamerorkest (Pentatone PTC 5186-079) en verder Haakon Stotijn (Tahra TAH 470/3), Han de Vries met het Praags kamerorkest (Oboe Classics CC 2004) en Bart Schneemann (Brilliant Classics 94051-25).

Het is goed dat het hoboconcert en het hobokwartet zijn samengebracht, maar wat doet die vioolsonate hier? Die wordt gespeeld in een bewerking van Slavinsky waarin we de vader van de hoboïst als kundig begeleider horen.

Voor de rest gaat het om een Litouwse aangelegenheid waarbij mensen optreden die bezoekers van het Janine Jansen Festival wel kennen.

Wie Ogrintchouks warme hobotimbre en zijn kleurige spel kent, kan zich hier nader verheugen van zowel in het concert als in het kwartet is deze in volle glans te horen. Het kwartet is prachtig van samenspel, intiem van karakter, stijlvol van expressie. Het mag dan misschien niet allemaal naar de zin van authenticiteitspuristen zijn, het klinkt allemaal wel heerlijk en tot in de puntjes verzorgd zodat het vrij zinloos is om nog allerlei vergelijkingen te ondernemen.