CD Recensies

MARTINŮ: CONCERT VOOR FLUIT, VIOOL EN ORKEST E.A.

Martinů: Concert voor fluit, viool en kamerorkest H. 252; Concert voor 2 violen en orkest Duo concertante H. 264; Concert voor 2 violen en orkest H. 239. Bohulav Matousek en Régis Pasquier met het Tsjechisch filharmonisch orkest o.l.v. Christopher Hogwood. Hyperion CDA 67671 (55’00”). 2004/6

Een aardige dwarsdoorsnee door Martinů’s concertante werken uit de jaren dertig/vijftig waarbij het Duo concertante voor twee violen en orkest in zijn concerto grosso stijl in de verte natuurlijk herinnert aan vergelijkbare barokwerken van Vivaldi en Bach. Het andere concert voor 2 violen uit 1950 Het Dubbelconcert voor fluit, viool en kamerorkest uit 1936 heeft uiteraard meer kleur op het pallet en een uitgesprokener negentiende eeuws concertformaat.

Deze geslaagde opname laat heel competente solisten horen en een orkest onder de verrassende , maar meer dan adequaat leidende Hogwood. Bijna een uur ongetroebeld muzikaal genot aan de hand van onbekende, maar toepasselijk muzikaal vertoon dat goed klinkt.