CD Recensies

MENDELSSOHN, F.: LIEDEREN

Mendelssohn, F.: Liederen op. 1 nr. 1-6, op. 7 nr. 1-6, op. 9 nr. 1-6 en op.10 nr. 1-6; ‘Ich wandelte unter den Bäumen’, ‘Die Schiffende’, ‘Suleika’, ‘Dämmrung senkte sich von oben’. Susan Gritton (s) en Eugene Asti. Hyperion CDA 67110, CDH 55360 (72’01”). 1999

Getooid met een sterk verkleinde reproductie van Caspar David Friedrich’s Frau am Fenster biedt deze cd een keuze uit de liederen van Felix Mendelssohns oudere zuster Fanny die ten onrechte altijd in de schaduw bleef van haar broer. Ze uitte zich natuurlijk op meer terreinen dan de liederenwereld, maar hier wordt aan de hand van een dertigtal liederen in elk geval een goede kennismaking geboden.

Fanny Mendelssohn respons op Duitse dichters van Goethe tot Heine is zeker gelijkwaardig aan die van haar broer e heel muzikaal dat wil zeggen melodieus en subtiel heeft ze de teksten van passende muziek voorzien in de beste liedtraditie. Ze zorgde voor heel poëtische, maar soms ook nogal heftige uitingen die op heel passende wijze van begeleiding werden voorzien. Verder wordt men haast eerder aan Brahms dan aan Schubert en Schumann herinnerd.

Susan Gritton draagt dit alles op verfrissende en sympathieke wijze voor, zij het dat ze haar toon mogelijk wat meer had mogen variëren. Asti ontpopt zich als een ideale begeleider. Het is grappig om in het begeleidende boekje het nogal bijtende commentaar van Fanny op Heine te lezen.