CD Recensies

MAHLER: SYMFONIE R. 5, FISCHER

Mahler: Symfonie nr. 5 in cis. Boedapest festival orkest o.l.v. Iván Fischer. Channel Classics CCS SA 34213 (1u. 14’08”). 2012

 

Wat Fischer heel goed duidelijk maakt in dit vijfdelige werk  is de thematische verbondenheid van het eerste en derde deel en de massiviteit van het scherzo daartussen. Het eerste deel bezit de zwaarmoedigheid van een dodenmars, het tweede deel heeft een juist afgewogen triest gehalte, maar laat aan het slot een glimp triomf horen en het beroemde adagietto klinkt als een tere liefdesverklaring terwijl de drukke contrapuntiek van de finale niet teveel nadruk krijgt maar wel triomfantelijk eindigt. 

De dirigent kiest over het geheel vrij langzame tempi maar die geven hem de ruimte om veel aandacht aan belangrijke details te geven. Orkestrale soli klinken de een na de ander prachtig. Dat doet de verschillende citaten veel goed: ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ in het adagietto, ‘Lob des hohen Verstands’ aan het begin van de finale.

Geen moment komt de mooi uitgewerkte expressiviteit te kort en zijn geweldige orkest speelt minstens even zwierig en flitsend als die van Abbado (DG 437.789-2), Jansons (RCO Live RCO 08007), Rattle (EMI 557.385-2) en (Barbirolli (EMI 566.910-2). De opname klinkt ver bovengemiddeld.