CD Recensies

MAHLER: SYMFONIEËN NR. 1 EN 8, HAENCHEN

Mahler: Symfonieën nr. 1 in D ‘Titan’ en 8 in Es ‘Symphonie der tausend’. Rita Cullis, Angela Maria Blasi, Ofelia Sala (s), Reinhild Runkel, Catherine Keen (ms), Glenn Winslade, John Bröcheler (b), Kurt Rydl (bs) met het Nationaal koor Dumka en Omroepkoor Oekraine, het Filharmonisch kinderkoor Dresden en het Nederlands filharmonisch orkest o.l.v. Hartmut Haenchen. ICA ICAC 5094 (2 cd’s, 2u. 15’). 1999/2002

Bij het toch nog verschijnen van deze uitvoeringen bij gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de dirigent – aanvankelijk weigerde het orkest vrijgave zonder betaling – kwamen dankbare herinneringen op en werd Haenchens destijds parallel aan de Mahlercyclus uitgegeven begeleidende boekje met denkbeeldige correspondentie met de componist er nog eens op nageslagen.

Destijds heb ik die cyclus in de zaal met veel aandacht en bewondering gevolgd. Haenchens Mahler klinkt elementair, vrij ruig soms, haast revolutionair in tegenstelling tot de gecultiveerder kijk van een Haitink, een Abbado, een Kubelik. Wat dat betreft staat hij dichter bij Solti.

Reden genoeg om juist door die mooie herinnering deze geslaagde cd transfer in de verzameling op te nemen.