CD Recensies

MARTIN: VIOOLCONCERT

Stravinsky: Vioolconcert; Honegger: Pacific 231; Rugby; Martin: Vioolconcert; Stravinsky: Circus polka. Baiba Skride met het BBC Nationaal orkest van Wales o.l.v. Thierry Fischer. Orfeo C 849.121 A (75’31”). 2011

 

Dat het motto onbekend maakt onbemind helaas van toepassing is voor het vioolconcert van Frank Martin uit 1951 valt zeer te betreuren. Het gaat hier namelijk om een echt bijzonder werk dat de volle aandacht verdient.

Martin werd voor dit werk geïnspireerd door het eiland van Prospero uit Shakespeare’s The Tempest. Daar regeert de luchtgeest Ariel op verzoek van Prospero. Dat brengt de luisteraar in een andere, geheimzinnige en fantastische wereld en is voornamelijk vertaald in de haast etherische vioolsolo die drie delen lang – allegro tranquillo, andante molto moderato, presto – verhalend in mooie melodielijnen bekoring verspreidt, heel subtiel met Raveliaanse klanken door het orkest begeleid. Een prachtig moment is wanneer de muziek even bijna tot stilstand komt aan het eind van het tweede deel; daar krijgt Prospero’s èn Skride’s magie een treffend sombere grandeur die in de finale weer gauw wordt vergeten.

Natuurlijk bestaan eerdere opnamen van het Martinconcert, waarbij die van Wolfgang Schneiderhan (Jecklin JD 6322) enige aanspraak op authenticiteit kan maken vanwege het dirigaat van de componist zelf bij het Omroeporkest van Radio Luxemburg. Interessant dus, maar niet zo overweldigend als wat we van Skride horen.

Maar eerst krijgen we het concert van Stravinsky dat in al zijn esprit en harmonisch elan met een goed evenwicht tussen het barokke en het klassieke aandeel haast mooier dan in welke eerdere opname ook (zie Vergelijkende Discografie) gestalte krijgt.

Aardig ook de kortere intermezzi waarin ook Thierry Fischer zijn verhalende gaven kan uiten. In Honeggers Pacific 231 brengt hij de Amerikaanse reuzenlocomotief flink op stoom, in Rugby toont hij lenige spierballen en in Stravinsky’s Circus polka laat hij de olifanten uit het Barnes & Baily circus zwaarvoetig dansen. De opnamekwaliteit is van dien aard dat dit alles luid en duidelijk overkomt.