CD Recensies

MAHLER: LIED VON DER ERDE, DAS, BEW. SCHÖNBERG RIEHN

Mahler: Das Lied von der Erde (bew. Schönberg). Margriet van Reisen (ms) en André Post (t) met Oxalis. Fuga Libera FUG 516 (62’12). 2005

 

Mahler: Das Lied von der Erde (bew. Schönberg, Riehn). Monica Groop (ms), Jorma Siklvasti (t) met het Lahti symfonie kamerorkest o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 681 (60’31”). 1994

 

De bewerking van Mahlers Lied von der Erde waaraan Schönberg begon, was niet bestemd voor uitvoering door zijn Verein für musikalische Aufführungen en mogelijk daarom liet hij het project vallen. Van het eerste deel is een fragment bewaard gebleven, Rainer Riehn voltooide het geheel.

Wat blijft over van een zo subliem door Mahler georkestreerd werk bij Schönberg? Meer dan van Brahms’ pianokwartet in g in zijn - ditmaal omgekeerde – orkestbewerking. Fijne instrumentale bijdragen uit het orkest ontbreken bij Schönberg nauwelijks, zelfs het ontbrekende koper mist men nauwelijks. De piano en het harmonium nemen goeddeels de partijen van de strijkers op zich. Begeleiding bestaat uit 2 violen, altviool. Cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, piano, harmonium en slagwerk.

De massa van de muziek is verkleind, maar het contrapunt en de wisselende kleuren komen minstens zo goed tot hun recht. De test is natuurlijk: hoe komt het ongeveer een half uur durende laatste deel, Der Abschied, er van af. Ongeforceerd, subtiel, vol licht en schaduw werking. Als erkend liederen vertolkster past Monica Groop met een van nature niet zo grote stem in deze omgeving. Vergelijk haar strem echter niet met die van een Ferrier, Ludwig of Baker; de voordracht klinkt bescheidener, intiemer zonder de diepten van het verdriet geheel te peilen. Tenor Jorma Silvasti beschikt over een heldere, ietwat schrille stem, maar levert passende bijdragen. Vänskä gaat subtiel te werk.

De opname met Van Reisen, Post en het in 1993 gevormde Oxalis ensemble dat bestaat uit (ex) studenten van het Brussels conservatorium doet hier weinig voor onder, wel klinkt de BIS opname net wat mooier.

Onbekende andere opnamen zijn er nog van Armin Jordan (Cascavelle VEL 1034), Robert Platz (Canterino CNT 1031), Mark Wigglesworth (RCA 09026-68043-2) en Douglas Boyd (Avie AV 2195).