CD Recensies

MUFFAT: MISSA IN LABORE REQUIES E.A.

Muffat: Missa in labore requies. St. Florianer Sängerknaben en Ars Antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor. Pan Classics PC 10301 (59’22”). 2013

 

Muffat: Missa in labore requies; Biber: Litaniae Sancto Josepho. Cantus Cölln en Concerto Palatino o.l.v. Konrad Junghänel. Harmonia Mundi HMC 90.1667, HMA 195.1667 (69’27”). 1998

 

In augustus 2013 zorgde het Oostenrijkse ensemble van Letzbor tijdens het Festival Oude Muziek in de Utrechtse Domkerk voor een verrassing met Muffats enig resterende kerkmuziek werk voor liefst 24 stemmen. Op internet is dat in een filmreportage vastgehouden. Het formeel sterk in zich besloten werk bezit een markante ritmische pregnantie, een dito tekstuele beeldspraak, een fijne melodische inventiviteit en een al even opvallende kleurenrijkdom. Alles geheel in de Salzburgse kerkmuziek traditie van die tijd, men wordt bijvoorbeeld herinnerd aan Bibers Missa Salisburgensis.

Er bestond van de mis al wel een oudere opname van Junghänel, die opwacht met wat extra’s in de vorm van Bibers Litaniae de Sancto Josepho en omgeven is door de korte Sonate Sancti Polycarpi en de Sonate nr. 11 uit Fidicium sacro profanum; Muffats mis wordt daar eveneens omraamd door Bertali’s Sonata a 13 en Sonata Sancti Placidi: alles louter korte stukken.

Hoe vertrouwd Letzbor ook is met Oostenrijkse barokmuziek, Junghänel laat met zijn programma een diepere indruk achter; niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Monumentaal klinkt de opname van Letzbor wel vanuit de grote kathedraal in Gurk.