CD Recensies

MARX: TRIO-PHANTASIE; BALLADE

Marx: Trio-Phantasie; Ballade. Trio Alba met Wen Xiao Zheng (va). Audiomax 703-1844-2 (62’46”). 2013

 

Dapper hield de Oostenrijkse componist Joseph Marx (1882-1964) in tijden van de Tweede Weense School vast aan de klassieke vormen in de kamermuziek. Het bekendst werd hij feitelijk met zijn liederen. Daarom is het goed dat hier fonografisch voor het eerst een vijfdelig pianotrio en een ééndelig pianokwartet worden voorgesteld.

Aan creatieve persoonlijkheid heeft het de componist niet ontbroken, zoals hier goed te horen is. Doorwrocht vakmanschap ligt ten grondslag aan deze werken, die best een mooi vloeiend karakter bezitten. Aanduidingen als Schwungvoll, Scherzando en Tanz-Finale geven aan dat het niet aan levendige variatie ontbreekt. Mooi te horen hoe oudere vormen van een nieuw leven kunnen worden voorzien.

Het uit violist Livia Sellin, cellist Philipp Comploi en pianist Chengcheng Zhao bestaande Trio Alba met in de Ballade altviolist Wen Xiao Zheng aangevuld, speelt met hoorbare sympathie voor deze werken waarbij ze het soms wat ingewikkelde klankweefsel mooi transparant houden. Dat is mede een verdienste van de fraaie opname.