CD Recensies

MOLTER: ORKESTWERKEN

Molter: Ouverture in C MWV. III/8; Trompetconcert nr. 1 in D MWV. VI/32; Sonata grossa in g MWV IV/12; Vioolconcert in F MWV. VI/4; Sinfonia in A MWV VII/41; Concert voor orkest in F MWV. V/14. Main Barokorkest Frankfurt. Aeolus AE 10037 (77’59”). 2008

 

Dat Johann Melchior Molter (1696-1765) tot de vruchtbaarste Duitse barokcomponisten behoorde, blijkt alleen al uit de nummers die hierboven ter onderscheid aan de omvangrijke Molter Werk Verzeichnis zijn ontleend.

Fluit, klarinet, fagot en trompet waren de instrumenten die hij graag solistisch naar voren schoof in veel virtuositeit vergende werken waarin de invloed van Vivaldi niet te ontkennen valt.

Het aantrekkelijke van de onderhavige uitgave is dat deze een aardig, breed beeld geeft van deze composities. Het onder wisselende directie, maar meestal onder aanvoering van concertmeester Martin Jopp spelende ensemble uit Frankfurt behoort tot de ‘authentieke’ stijl aanhangers en is gespecialiseerd in de Italiaanse, Franse en Duitse vroegbarok. Dat is goed hoorbaar in deze keurige vertolkingen waarin de muziek duidelijk meerwaarde krijgt.