CD Recensies

MONIUSZKO: HALKA

Moniuszko: Halka. Barbara Zagórzanka, Andrzej Hiolski, Wieslaw Ochman, Jerzy Ostapiuk met het Ensemble van het Wielki Theater o.l.v. Robert Satanowski. CPO 999.032-2 (2 cd’s, 2u. 01’29”). 1986

 

Stanislaw Moniuszko (1819-1872) was de grondlegger van de nationale Poolse opera – hoewel deze zich in de late negentiende eeuw nauwelijks verder ontwikkelde als gevolg van de ongunstige politieke constellaties).

In zijn belangrijkste werk, Halka uit 1848 met een herziening in 1858 toont de componist zich in het gevolg van de Midden-Europese romantiek. Het gracieuze karakter daarvan is verbonden met het nodige lokale coloriet en een enigszins uitgebreide recitatief techniek.  Een latere opera uit 1865, Het spookslot (Kaspszyk, EMI 557,489-2), haalt dit niveau niet. Interessanter zijn dan weer de liederen, zoals die o.m. beschikbaar zijn van Teresa Zylis-Gara en Christian Ivaldi (Rodolphe RPC 32424).

Intussen hebben we hier te maken met ‘live’ opname uit het Wielki theater in Warschau (applaus stoort lichtelijk, verder is de opname van zeer behoorlijke kwaliteit) met een goed ingespeeld ensemble voor dit werk dat van idylle tot rebellie gaat. 

Robert Satanowski weet meteen vanaf de pittig uitgevoerde ouverture e  later de vlotte dans inlassen zijn orkest en feitelijk het hele ensemble in een kleurige en expressief rijke vertoning tot heel goede prestaties te brengen. Van de solisten is Wieslaw Ochman als Jontek de bekendste, maar ook de overige zangers leveren in hun moerstaal hel goede prestaties.