CD Recensies

MONDONVILLE: SONATES EX SYMPHONIES NR. 1-6

Mondonville: Sonates ex symphonies op. 3 nr. 1-6. Les musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski. Archiv 457.600-2 (57’52”). 1998

 

Het gaat hier om vrij unieke werken. Meer nog dan componist was Mondonville een violist en zijn zes sonates op. 3 voor viool en obbligato toetsinstrument uit 1734 behoren vooral in hun door de componist zelf ‘georkestreerde’ vorm vijftien jaar later in Parijs een groot succes. Simpel gezegd vooral dankzij het puur hedonistische plezier dat ze uitstralen en dat feitelijk ook zo kenmerkend was voor de Franse kunst uit het midden der achttiende eeuw.

De werken zijn alle driedelig met pittige, geanimeerde hoekdelen vol druk passagewerk (te danken aan de oorspronkelijke soloviool inbreng); bij de middendelen gaat het om melodieuze miniaturen die enigszins de sfeer ademen van een mild avondtafereel uit een Franse barokopera.

Het dramatisch inzicht van Minkowski helpt aanzienlijk om een haast magische sfeer te scheppen in deze muziek met zijn prikkelende energie en frisse levendigheid. Het orkest reageert geheel dienovereenkomstig.