CD Recensies

MARENZIO: PRIMO LIBRO DEL MADRIGALE E.A.

Marenzio: Primo libro del madrigale (14 stuks); Gedeelten Uit Dolci affetti (1), Sestina (6) en Primo fiore della ghirlanda musicale (1). La compagnia del madrigale. Glossa GCD 92280-2 (67’35”). 2011

 

Het kan verkeren: aan het begin van de zeventiende eeuw gold Luca Marenzio (ca. 1553-1599) als de belangrijkste onder de Italiaanse madrigalisten, later werden Monteverdi (14 jaar later geboren) en Gesualdo als zodanig populairder.

Ruim vierhonderd madrigalen moet Marenzio hebben geschreven; deze werden in 24 banden gepubliceerd, De eerste daarvan die hier aan de orde is, verscheen in 1580 in Venetië, al was de componist in Rome in dienst bij de familie d’Este.

Dolci affetti was een meer algemene verzameling madrigalen uit 1582 waaraan Marenzio als een van de zes componisten deze bijdragen leverde.

De frisse, open stijl van deze muziek moet meteen voor de luisteraars destijds aantrekkelijk zijn geweest. Voor deze logische combinatie van 22 madrigalen bestaat La compagnia in dit geval uit de sopranen Rossana Bertini enFrancesca Cassinari, de alt Elena Carzaniga, de tenoren Giuseppe Maletto en Raffaele Giordani plus de bas Daniele Carnovich, aangevuld met tenor Paolo Borgonovo en bas Marco Ricagno.

Samen verlenen ze deze muziek een lichte, fijnzinnige toets. Structuren zijn fraai opengelegd en de opname zorgt dat alles tot in detail hoorbaar wordt.