CD Recensies

MOMPOU: PIANOWERKEN, VOLODOS

Mompou: Uit Charmes: ‘pour appeler la joie’; Préludes nr. 7  ‘Palmier d’étoiles’ en 12; Uit El combat del somni: ‘Damunt de tu només les flors’; Dialogues nr. 1, 2; Música callada nr.  2, 6, 11, 15, 16, 21, 22, 24, 25, 27; Hoy la tierra y los cielos me sonrien; Scènes d’enfants; uit Paisajes: ‘El lago’. Arcadi Volodos. Sony 88765-43326-2 (63’00”). 2012

 

We beschikten reeds over opnamen van Heiser (Erato), Masó (Naxos), Jones (Nimbus), Komen (Globe) en Hough (Hyperion) met selecties uit het oeuvre van deze Catalaanse componist die ooit wat merkwaardig de Spaanse Satie is genoemd.

Maar het is ook opvallend dat er een Russische pianist komt die het meeste voorgaande in de schaduw stelt. Enigszins in de traditie van Granados en Albéniz is de meeste pianomuziek van Mompou subtiel, fijnzinnig, intiem, soms melancholiek en nostalgisch maar ook enigszins geheimzinnig. Dat maakt de werken zo aantrekkelijk. Wie doorzoekt kan misschien ook Chopin, Debussy, Scriabin en ja, zelfs Satie als rolmodellen zien.

Het is goed dat Volodos juist veel aandacht besteedt aan de Música Callada (1959/67) want die behoorde tot de eigen lievelingswerken van de componist. Maar ook de brokjes uit de andere cyclussen, Scènes d’enfants (1915/8) en Charmes (1920/1) zijn welkom.

Het is goed te horen dat Volodos volkomen vertrouwd is met dit idioom. Knap hoe hij de vaak niet langer dan twee of drie minuten durende stukjes karakter verleent.