CD Recensies

MOORE: DANCES AND CANONS

Moore: Dances and canons. Saskia Lankhoorn. ECM 2344 (68’06”). 2014

 

Voor de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore (1979) uit de Haagse School van Louis Andriessen betekent een geheel aan een van haar composities gewijde cd op het prestigieuze, vooral eigentijdse muziek onder de aandacht brengende ECM label een geweldige introductie om een breder internationaal publiek te bereiken.

De 8 deeltjes zijn achtereenvolgens Spin bird, Stories for ocean shells, The body is an ear, Canon, Zomer, Joy, Sensitive spot en nogmaals Spin bird. Ze ontstonden binnen een tijdsbestek van veertien jaar: de Stories for ocean shells dateren uit 2000, het centrale werk, de bijna zestien minuten durende Canon was pas kort voordat de opname in Lugano werd gemaakt klaar. Het laatstgenoemde stuk is geschreven voor 4 piano’s (andere zijn voor 2 piano’s). Aan een zaaluitvoering en dus ook bij het maken van deze opname komen dus elektroakoestiek en luidsprekers te pas.

Pianiste Saskia Lankhoorn hierover: 

“Canon is één keer helemaal gespeeld en daarna steeds in canon over elkaar heen gelegd. Ik speel zo dus eigenlijk een perfecte canon met mijzelf. ‘Live’ is het te gek! Dan beginnen eerst de afzonderlijke piano's te spelen en val ik pas de vierde ronde in!” Eigenlijk had het werk best een dvd opname verdiend, want wat me nu moeten missen, is het toegevoegde lichtontwerp van Maarten Warmerdam. Geen wonder dat feitelijk sprake is van een theaterstuk. Als zodanig werd het ook in de regie van Matthias Mooij wel aangeboden. 

Wat zo ontstaat is een haast duizelingwekkend gelaagde mini wervelstorm.

Uit het merendeel der titels spreekt een Australische inspiratiebron met enige dank aan het minimalisme. Zo worden met quasi eenvoudige middelen haast mijmerend met traag verschuivende beelden en bijzondere, indringend getekende klanklandschappen in het klein opgeroepen die dan ineens luid kunnen exploderen.

Daarbij past alle bewondering voor Saskia Lankhoorn, die zich een heel inlevende virtuoze toont en zo deze muziek ideaal gestalte geeft. 

Overigens is dit niet de eerste cd met werk van Moore. In een verzamelprogramma van de Bang on a can all stars staat haar Ridgeway en verder bestaan opnamen van Debris and Alchemy (Ensemble Klang), The open road en Close your eyes and I’ll close mine voor viool en piano.