CD Recensies

MENDELSSOHN: SYMFONIE NR. 3 E.A., GARDINER

Mendelssohn: Symfonie nr. 3 in a op. 56 Schotse; Ouverture De Hebriden op. 26; Schumann: Pianoconcert in a op. 54. Maria Joao Pires met het Londens symfonie orkest o.l.v. John Eliot Gardiner. LSO Live LSO 0765 (2 cd’s, 1u. 16’43”). 2014

 

Nieuw bij de uitgaven van het LSO is dat behalve de CD in SACD formaat op een tweede schijfje alles nog eens in blue-ray audio en video op een tweede schijfje wordt meegeleverd. Waarschijnlijk is dat voor de meeste luisteraars een brug te ver. Over een ‘gewone’ dvd speler zullen ze wel beschikken, maar ook over een blue-ray dito?

In 1998 had Gardiner in Wenen al voortreffelijke opnamen van Mendelssohns symfonieën nr. 4 en 5 gemaakt (DG 459.156-2) en hier herhaalt hij zijn rijk gedetailleerde, tot in de puntjes afgewerkte, ritmisch veerkrachtige, heel levendige en sfeervolle manier van vertolken met een mooi slank spelend orkest zowel in de symfonie als in de ouverture, daarmee voor een der mooiste verklankingen van beide werken naast Abbado (DG 427.810-2) zorgend.

Van Pires kenden we al een opname uit 1997 met het Europees kamerorkest onder Abbado (DG 463.179-2), maar deze nieuwe is slechts in detail anders  en minstens even mooi met een ook weer zorgvuldig uitgewerkte, sympathieke begeleiding. Het is muzikaal dus drie maal raak in deze opname en de techniek deed ook zijn best.