CD Recensies

MOZART: TROMBONECONCERTEN NR. 1-4

Mozart: Hoornconcerten nr. 1-4. Bewerking voor trombone. Christian Lindberg met Tapiola Sinfonietta o.l.v. Jean-Jacques Kantorow. BIS CD 1008 (51’57”). 1998

 

In het midden van de achttiende eeuw leefde in Oostenrijk de grote trombonevirtuoos Thomas Gschladt. De man moest van passend materiaal worden voorzien en daarvoor zorgden onder meer vader en zoon Mozart, Michael Haydn, Georg Christoph Wagenseil, en Johann Albrechtsberger.

Geen wonder dat dit dankbaar materiaal is voor een grote huidige virtuoos als Christian Lindberg die daarvan in 2002 begeleid door het Australisch kamerorkest o.l.v. Richard Tonetti virtuoos blijk van geeft op BIS CD 1248.

Enige jaren eerder had hij in een best voor de hand liggende bewerking al de bekende vier hoornconcerten van Mozart zoon geregistreerd. Hij gebruikte het instrument nadrukkelijk in het ‘Tuba mirum’ van zijn Requiem, maar ook in sommige opera’s.  Zo moeilijk kan de omzetting niet zijn geweest. Het boeiende is nu ineens dat ongeacht de interpretatie de vertrouwde warme soloklank ineens plaatsmaakt voor een veel briljanter, feller klankgemiddelde. Het nieuwe gewaad staat deze concerten erg goed en niet alleen koperblazers moeten eens kennis maken met deze positief opvallende uitgave.