CD Recensies

MOZART: COSÌ FAN TUTTE, CURRENTZIS

Mozart: Così fan tutte KV 588. Simone Kermes, Malena Ernman, Anna Kasyan, Kenneth Tarver, Christopher Maltman en Konstantin Wolff met Musica Aeterna o.l.v. Teodor Currentzis. Sony  88765-46616-2 (3 cd’s, 2u.56’55”). 2013

 

Een ontdekking apart is wat Teodor Currentzis ons hier in zijn tweede Mozartopera opname voorschotelt. Hij is een uitgesproken zelfbewuste provocateur die in de begeleidende tekst uitlegt, dat hij het libretto grotesk vindt omdat het morele gehalte kwestieus is. Dat illustreert hij hier met een verklanking vol tegenstellingen. De tempi zijn aan de extreme kant, óf  erg snel, óf juist ongewoon langzaam, zoals in het trio ‘Soave sia il vento’. Dynamische contrasten zijn stevig aangezet. De stemmen klinken heel individueel en hebben alle een apart karakter, een eigen persoonlijkheid. Simone Kermes (Fiordiligi) maakt een goed bij de rol pasende, kwetsbare, introverte, als Dorabella is Malena Ernman temperamentvoller.

De mannenrollen zijn uitstekend bezet met Kenneth Tarver (Ferrando) en Christopher Maltman (Guglielmo). Anna Kasyan (Despina, notaris) had in de ene rol best wat meer kamerkatje mogen zijn en minder mogen kirren, in de andere waardiger, Kontantin Wolff is een standvastige Don Alfonso. 

Het orkestspel is een stuk levendiger dan we gewend zijn. Bijzonder is nog dat de continuogroep met een zeer actieve fortepianist is aangevuld met een luit en een draailier. Briljant en theatraal is het eindresultaat zeker, maar of het erg goed tegen herhaling bestand zal zijn, moet blijken.

Beluister deze uitgave beslist, maar houd als mogelijk waardevoller blijvend object vooral ook Kuijken (Accent ACC 929696), Jacobs (Harmonia Mundi HMC 90.1663/5) in gedachten.