CD Recensies

MICHÁNS: PIANOKWINTET; DRAVIDIAN MOODS E.A.

Micháns: Pianokwintet; Dravidian moods; Divertimento voor 8 strijkers nr. 3, Variaties over een Tamil lied. Resp. Severin von Eckardstein  (p), Pauline Oostenrijk (h) en het Ruysdael kwartet met het Utrechts strijkkwartet. MDG MDG 603-1752-2 (60’42”). 2011

 

Als een ware kosmopoliet blijkt de Argentijns-Nederlandse componist Carlos Micháns (1950) zich bijvoorbeeld ook hevig te interesseren voor de muziek uit Zuid India (en mogelijk Sri Lanka). Het relatief meest Zuid Amerikaans klinkende levendige Pianokwintet uit 1994 zou een tango-loze achterneef van Piazzolla kunnen zijn, zeker wat het laatste deel betreft. Een eervolle rol met de nodige initiatieven is weggelegd voor pianist Severin von Eckardstein.

In Dravidian moods uit 2008 ‘vertaalt’ hij volksliederen, raga’s en tempelliederen uit de Dravidische cultuur in een vrij abstract Westers idioom en patroon. Dat gebeurt in een aan hoboïste Pauline als ‘zangeres’ met haar zoetgevooisde hobo opgedragen werk.

In de Variaties over een Tamil lied (2000) voor dubbel strijkkwartet wordt de basis ook gevormd door een Christelijk Tamil lied dat in de Westerse traditie is ondergebracht.

Voor een zo fraai mogelijke toegewijde realisatie van deze werken werden vrienden van het Utrechts strijkkwartet uitgenodigd. Alles bijeen een fraai blijk van kruisbestuiving, zowel compositorisch als qua uitvoering.