CD Recensies

NIELSEN: OUVERTURES, TONEELMUZIEK

Nielsen: Ouvertures Maskarade FS. 39; ‘Hanedans’ uit Maskarade FS. 39; Suite Snefrid; Voorspel tweede akte Saul en David: Rapsodie ouverture Een fantasiereis naar de Faroer eilanden FS. 123; Voorspel derde akte uit Willemoes; Pan en Syrinx op. 49 FS. 87; Ouverture Cupido en de dichter op. 54 FS. 150; Ouverture Helios op. 17 FS. 32. Deens Nationaal symfonie orkest o.l.v. Thomas Dausgaard. Dacapo 6.220518 (72’16”). 2006 

 

Wie meer inzicht en een beter begrip van Carl Nielsen in zijn diverse hoedanigheden als componist wil verwerven, zal veel hebben aan dit verzamelprogramma. Natuurlijk zijn onderdelen uit dit programma ook op andere cd’s vastgelegd, maar dat gebeurde dan toch met minder theatraal instinct dan Dausgaard hier toont. Hij toont zorg en aandacht voor het detail, draagt veel aan de op te roepen sfeer van ieder werk bij en geeft blijk van zijn ontzag en liefde voor deze stukken.

De wereld van Nielsens zeer onderscheiden en verschillen geaarde symfonieën is nooit ver uit zicht. Het orkest reageert met grote precisie en klinkt enthousiast. Dat alles gevat in een erg goede weergavekwaliteit.