CD Recensies

NEUKOMM: MISSA PRO DEFUNCTIS E.A.

Neukomm: Marche funèbre et Miserere mei Deus; Missa pro defunctis manibus parentum praeceptorumque suorum michalos Haydn nec non F.X, Weissauer. Clémence Tilquin (s), Yasmina Favre (ms), Robert Getchell (t), Alain Buet (b) met het Namens kamerkoor en de Grande Écurie et la chambre di roy o.l.v. Jean-Claude Malgoire. Alpha 966 (61’43”). 2016

 

Sigismund, Ritter von Neukomm (1778-1858) werd twintig jaar na Mozart in Salzburg geboren, maar heeft nooit contact met hem gehad, hoewel ze in Michael Haydn een gemeenschappelijke vriend bezaten. Neukomm werd geboren in het huis tegenover dat van Mozart en Mozarts vrouw Konstanze stuurde haar zoontje Franz Xaver Wolfgang Mozart naar Neukomm op pianoles.

Neukomm was heel ondernemend en reislustig. Hij arrangeerde onder meer diverse werken van Joseph Haydn, was korte tijd dirigent van de keizerlljke opera in St. Petersburg, daarna als pianist en musicus in algemene dienst bij prins Talleyrand in Parijs en van 1816-1821 hofkapelmeester van keizer João VI van Brazilië.

Tussendoor was hij erg actief met componeren. Zo vloeiden 57 orgelwerken, talrijke orkestwerken, mogelijk wel 50 missen, 12 oratoria, 68 psalmen, 10 opera’s en 200 liederen uit zijn pen. Vrijwel alle vergeten. Er zijn een pianoconcert met Riko Fukuda (Ars ARS 38030), de Grande symphonie héroique en andere orkestweken met Willens (CPO 777.573-2), wat orgelétudes met Erik Feller (Arion ARN 68586) om een verdere indruk te geven van deze componist.

De Missa pro defunctis met de lange naam is niet anders dan een in opdracht van Talleyrand gecomponeerd Requiem voor de 21 januari 1793 onder de guillotine gesneefde Lodewijk XVI dat te zijner nagedachtenis 21 januari 1815 in de Weense Stephansdom voor het eerst werd uitgevoerd met een dubbelkoor met in totaal driehonderd zangers, waarbij Neukomm zelf een der koren leidde en zijn vriend Salieri het andere. Het werk bleef lang ongepubliceerd en beleeft hier een grootse cd première onder de nog altijd gemotiveerde en actieve, intussen 76-jarige Jean-Claude Malgoire. Hij laat dit Requiem plechtig en sfeerscheppend voorafgaan door een treurmars en een Miserere.

Het Requiem van Mozart en een ander van Neukomm samen zijn ook met Malgoire als dirigent te vinden op Telerama K 617180 uit 2005.