CD Recensies

NÁPRAVNIK: PIANOTRIO'S

Nápravnik: Pianotrio’s in g op. 24 en in d op. 62; Mélancolie (adagio uit Pianostukken op. 48/3). Spyros pianotrio. MDG MDG 903-1996-6 (69’32”). 2016

 

De Boheemse componist Eduard Nápravnik (1839-1916) was ruim vijftig jaar dirigent van de tsaristische opera in het Mariinsky theater in Sint Petersburg, een verre voorganger dus van Valery Gergiev. Daar dirigeerde hij de wereldpremières van Tchaikovsky’s Schoppen koningin en Moesorgsky’s Boris Godoenov. Hij moet meer dan vierduizend opvoeringen op zijn naam hebben die hij uit het hoofd dirigeerde. De man moet een geweldig visueel geheugen hebben gehad.

Van hem als componist waren op cd wel wat orkestwerken zoals het Concerto symphonique in a op. 27, het Allegro de concert op. 7 en de Fantasie op.  39 voor piano en orkest bekend dankzij Evgeny Solvertis en het Schots BBC orkest (Hyperion CDA 67511) en verder de toneelmuziek bij Tolstoi’s Don Juan en een paar operafragmenten uit Dubrovsky en Harold.

Maar nieuw zijn wat de volledige werken voor pianotrio heten te zijn. Zij verplaatsen ons in de wereld van laatromantische tijdgenoten als Tchaikovsky, Rachmaninov en Brahms en doen daar verrassend weinig voor onder. De nodige typisch Slavische melancholieke elementen en opera invloeden zijn er niet vreemd aan, getuige delen met het opschrift Elegie en een los deel Mélancolie. Maar voor het merendeel is het vlotte, levendige muziek met ook een ‘alla russe’ als finale van op. 24. 

Dat blijkt tenminste uit de vertolkingen door het Spyros trio dat bestaat uit Bartek Nizio (v), Denis Severin (vc) en Tatiana Korsunskaya (p). Geen wonder dat het hiermee een ECHO Klassik prijs won.