CD Recensies

NORDRAAK: LIEDEREN EN PIANOWERKEN

Nordraak: Valse caprice; Avondstemming; Vriendschap polka; Wenn sich zwei Herzen scheiden; Melodie; Liederen op. 2 nr. 1-5; Allegro; Scherzo-caprice; Taarnvægteren; Liederen op. 1a nr. 1-6; Dansen op. 1 nr. 1-4; Troubadour wals; ’Spaans lied’ uit Maria Stuart van Schotland. Helene Wold (s) en Eugene Asti (p). Lawo LWC 1119 (66’17”). 2015

 

Dat de Noorse componist Richard Nordraak (1842-1866), die een neef was van de bekende dichter, schrijver, journalist en politicus Bjørnstjerne Bjørnson was en voor wie hij toneelmuziek bij Maria Stuart i Skotland schreef. in zijn korte, 23-jarige leven slechts een beperkte oeuvre tot stand bracht, is begrijpelijk. Zijn grote belangstelling ging uit naar de folklore waarvoor hij ook zijn vriend Grieg wist te interesseren Maar in het culturele leven van zijn land verwierf hij later een bijna mythische status. Hij was het die met zijn lied Sang for Norge, beter bekend als Ja, vi elskerdette landet (Ja wij houden van dit land) voor het Noorse volkslied zorgde.

Van vroeger herinner ik me een opname van Kirsten Flagstad met Nordraaks lied ‘Ingrid Sletten av Sillejord’ (Simax PSC 1821). Maar Helene Wold en Eugene Asti geven een veel omvangrijker beeld van de liederen- en pianowerken van Nordraak en doen dat op heel sympathieke, geëngageerde wijze. De uitkomst is heel mooi en het repertoire hoogst attractief.

Grieg schreef een ‘Treurmars’ voor Nordraak EG. 107 die in verschillende vorm bestaat, maar orkestraal het aantrekkelijkst is met Ole Kristian Ruud en het Trondheim symfonie orkest (Virgin 545.051-2).