CD Recensies

NÁPRVNIK: PIANOTRIO's, MÉLANCOLIE

Nápravnik: Pianotrio’s in g op. 24 en d op. 62; Mélancolie op. 48/3 (bew.). Spyros trio. MDG MDG 903-1996-6 (69’32”). 2016

 

Eduard Nápravnik (1839-1916) was een Russische componist van Tsjechische afkomst, want geboren in de buurt van Praag. Zijn muziek stond volgens de boeken sterk onder invloed van Tchaikovsky. Als dirigent werkte hij ruim vijftig jaar in het Mariinsky Theater in St. Petersburg waar hij de premières leidde van Tchakovsky’s Schoppenvrouw en Moesorgsky’s Bori Godoenov. Net als Mahler had hij in de zomermaanden tijd om te componeren.

Zijn beide Pianotrio’s maken een ambitieuze indruk, maar maken de verwachtingen niet helemaal waar omdat ze wat te lang zijn ingericht om de inhoud spannend genoeg te dragen. Van beide werken is het tweede trio het best geslaagd en er blijkt uit dat misschien de verwantschap met Brahms groter is dan die met Tchaikovsky.

De langzame delen zijn het mooist, maar feitelijk zijn het de vijf minuten adagio van Mélancolie, dat oorspronkelijk uit de vier (ook voor strijkorkest gearrangeerde) Pianostukken komt, die de diepste indruk nalaten.

Van Nápravnik bestaat een opname van het Concerto symfonique op.27 ende Fantaisie russe op. 39 met Evgeny Soifertis (Hyperion CDA 67511).

Het Spyros trio bestaat uit Tatiana Konsunskaya (p), Bartek Niziol (v) en  Denis Severin (vc). Het doet hoorbaar zijn best om alles uit deze muziek te halen wat erin zin en kan tevreden zijn over het resultaat.