CD Recensies

NYMAN: STRIJKKWARTETTEN NR. 4 EN 5

Nyman: Strijkkwartetten nr. 4 en 5. Smith kwartet. MN Records MNRCD 141 (65’05”). 2015

 

De succesvolle Brit Michael Nyman (1944) heeft bij veel luisteraars controversiële reacties opgewekt. Hij werd vooral bekend met zijn filmmuziek voor Peter Greenaway en de muziek bij Campions The piano, was degeen die als schrijver de naam ‘minimalisme’ claimde, was actief met experimentele muziek, maar niet ontoegankelijk voor de commercie. Hij had zijn eigen band met rebecca’s en schalmeien zowel als saxen en elektrisch versterkte strijkers. Hoe serieus moet je zo iemand nemen als componist van strijkkwartetten?

De eerste drie strijkkwartetten zijn opgenomen door het Balanescu kwartet (Decca 473.091-2). Nu volgen nr. 4 en 5, in omgekeerde volgorde opgenomen. Nummer 5 werd in 2011 voor het Smith kwartet dat bestaat uit de leden Ian Humphries en Rick Koster (v), Nic Pendlebury (va) en Deirdre Cooper (vc)  gecomponeerd. Nummer. 4 uit 1995 ter herinnering aan zijn leraar Alan Bush, is zesdelig en draagt de titel ‘Let’s not make a song and dance out of this’. Dit werk is nu eens niet gebaseerd op vroeger materiaal.

Nummer 5 is liefst twaalfdelig het het karakter van dansen en bevat op het laatst wat zelfcitaten. In beide gevallen gaat het om - zoals bij deze componist gebruikelijk - om heel toegankelijke muziek waaraan dankzij een stel heel goede interpretaties veel plezier is te beleven. De op Nymans eigen label verschenen uitgave klinkt gelukkig ook heel behoorlijk.