CD Recensies

NOWOWIEJSKI: ORKESTWERKEN

Nowowiejski: Symfonische werken. Ouverture De terugkeer van de verloren zoon; Beatrix; Nina en Pergolesi; Ouverture De legende van de Oostzee; Ouverture De koning van de winden op. 37, Opole filharmonisch orkest o.l.v. Przemyslaw Neumann. DUX 1425 (77’51”). 2017

 

De Poolse componist Feliks Nowowiejski (1877-1946) viel buiten eigen land vermoedelijk voor het eerste op toen cd’s met zijn koorliederen Pieśni morskie, Zeeliederen (Dux 803) en zijn oratorium Quo vadis uit 1907 op CPO 555.089-2 op cd verschenen. Opvallend genoeg beleefde dat oratorium zijn wereldpremière onder de componist zelf in het Amsterdamse Concertgebouw waarover in de ‘Historie en kroniek van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest’ (Walburg Pers, 1988) nauwelijks iets is terug te vinden.   

Bij enig speurwerk op internet blijken veel meer van zijn werken te zijn vastgelegd. Nowowiesjski studeerde bij Bruch en Taubert in Regensburg en Berlijn en zijn muze klinkt eerder Duits dan Pools maar dat is niet zo verwonderlijk want hij werd in het toen nog Pruisische Barczewo geboren. Pas in zijn latere leven evolueerde hij compositorisch in de richting van Szymanowski en Roussel. In ieder geval geldt hij als belangrijk Pools componist. Dankzij labels als Dux wordt veel Poolse muziek en worden veel Poolse uitvoerenden aan het licht gebracht. Dat dit hier met een vijftal orkestwerken van Nowowiejski in gave uitvoeringen gebeurt, is lovenswaardig.