CD Recensies

NIELSEN: VIOOLCONCERT, PETROVA

Prokofiev: Vioolconcert nr. 1 in D op. 19; Nielsen: Vioolconcert op. 33 FS. 61. Liya Petrova met het Odense symfonie orkest o.l.v. Kristina Poska. Orchid Classics ORC 100086 (61’48”). 2017

 

De Bulgaarse Liya Petrova viel in 2013 even op met haar opname van het Viooloncert nr. 1 van Saint-Saëns (Zig-Zag territoires ZZT 335). Dat ze nu het Vioolconcert van Nielsen heeft opgenomen is vrij voor de hand liggend nadat ze het Nielsen vioolconcours in Denemarken won.

Het is wel aardig dat ze dit werk uit 1912 combineert met het vijf jaar later ontstane eerste concert van Prokofiev. 

Petrova weet meteen goed raad met de stekeligheden waarmee hij begint.al eindigt hij dromerig in een lyrische stemming. Precies dat parcours volgt Petrova goed met een fraai gevoel voor de melodielijnen die op haar  Matteo Gofriller uit 1690 heel mooi klinken.

Nielsen gooit de solist meteen in het diepe met een uitgebreide cadens die als inleiding dient van een mild dichterlijk, maar ook grillig charmant eerste deel met de titel ‘allegro cavalleresco’. In het tweede deel wordt dezelfde sfeer verder uitgediept en het werk eindigt met een vlot rondo dat lijkt te zinspelen op de dorpsharmonie waarin de componist ooit speelde.

Hier toont Petrova met haar articulatie en frasering hoe mooi dit werk kan klinken, Ze matigt zich ook in het vibrato zodat het werk het karakter krijgt dat het verdient. Kan zijn dat Cho-Liang Lin het werk nog wat mooier speelde (hij combineerde het destijds met Sibelius op Sony SK 44548), maar ook Petrova laat na afloop van haar programma een heel tevreden luisteraar achter. Zeker ook omdat ze zo attent door Kristina Poska wordt  begeleid.