CD Recensies

NEPOMUCENO: ORKESTWERKEN

Nepomuceno: Voorspel O Garatuja; Série Brasileira;  Symfonie in g. Minas Gerais filharmonisch orkest o.l.v. Fabio Mechetti. Naxos 8.574067 (68’30”). 2018

De in Rio de Janeiro geboren componist, pedagoog en pianist/organist Alberto Nepomuceno (1864 - 1920) die behalve in eigen land in Rome, Berlijn, Parijs (orgel bij Guimant) en Wenen studeerde en werkte, Brahms leerde kennen; hij leerde ook Grieg kennen, was in eigen land ook directeur van het Instituto nacional de musica en componeerde vooral orkestwerken,  koorwerken, pianowerken, massa’s liederen, kerkmuziek en opera’s. Vooral van zijn pianowerken is het een en ander op cd verschenen. Op BIS SACD 1430 kon men in 2003 kennismaken met het Garatuja voorspel en de ‘batque; uit Série brasileira, uitgevoerd door het Orquestra sinfônica do Estado de São Paulo onder Roberto Mincuk. Pianowerken van zijn te beluisteren via Maria Inès Giumarães (Marco Polo 8.223548).

Maar voor velen in Europa zal Nepomuceno volkomen nieuw zijn. Daarom is het goed om hem aan de hand van deze uitgave met orkestwerken nader te leren kennen.

Niet alleen ondersteunde hij de jonge Villa-Lobos om een muziekuitgever te vinden, hij blijkt een zeer gecultiveerde en talentvolle componist te zijn die compositietechnisch volkomen op de hoogte is en meer dan smeltkroesmuziek maar nog Europees geïnspireerde werken schrijft.

Dit is daarvan een goed geslaagde proeve.