CD Recensies

NØRGÅRD: WHIRLS' WORD; WERKEN VOOR PIANOTRIO

Nørgård: Whirl’s word. Pianotrio’s Trio Breve en nr. 2 Spell; Suite voor pianotrio Babettes feest; Whirl’s world. Ensemble MidtVest. Dacapo 8.226136 (59’11”). 2018

De Deense componist Per Nørgård (1932) waagde het om geheel naakt op het omslag van een boek te verschijnen en in veertien essays over zijn leven en werk te vertellen. In volle glorie zit hij op de veranda en staat over een idyllisch met bomen omzoomd meer.

Er lijkt inderdaad bij de man die zich zo presenteert temidden van de natuur compositorisch, emotioneel en expressief beschouwd een band tussen beide te bestaan. Zijn muziek straalt kracht uit, maar ook verbeelding tot in de korte stiltes toe. Het is alsof men zich in een weersysteem bevindt met alle verschijnselen van dien.

Dat is in alle werken op deze cd te ervaren. Trio breve en Whirl’s world zijn  beide als een kleurig mozaiëk, het inderdaad hypnotiserende Spell kabbelt en bubbelt als een golvend meer en de Suite voor Babettes feest is uit de muziek die werd gecomponeerd voor de Oscar-wiiende film van Gabriel Axen bij de film over een kort verhaal van Karen Blixen. Soms klinkt de muziek verdroomd, dan weer vol contrastrijke wisselingen tussen licht en donker.

Voor de uitvoering is een afsplitsing van Ensemble Midtvest aangetreden dat hier vermoedelijk bestaat uit Ana Feitosa (v), Jonathan Slaatto (vc) en Martin Qvist Hansen (p). Samen realiseren ze stuk voor stuk heel gave vertolkingen.