CD Recensies

NITSCH: STRIJKKWARTET NR.2, ALBERTINA KWARTET

Nitsch: Strijkkwartet nr. 2 Albertina kwartet. Koehne kwartet. Trost TR 192 (2 cd’s, 1u. 32’40”). 2019

De Oostenrijkse beeldend kunstenaar Hermann Nitsch (1938) werd in Oostenrijk bekend als mede grondlegger van hey zo geheten Wiener Aktionismus en veroorzaakte met zijn theatrale evenementen nogal eens opschudding. Dat hij ook componeert, komt als een verrassing. Onlangs ging zijn twee uur durende Symfonie voor koor en orkest in première. Daarvoor ontwikkelde hij een eigen partituursysteem. Verder streeft hij in Wagners geest naar een Gesamtkunstwerk.

Hoe dit zesdelige, over twee cd’s verspreide Strijkkwartet nr. 2 daarin past, is onduidelijk. Er bestaan wel meer onduidelijkheden over zijn werk, want waarom moest Michael Mautner daar een transcriptie van maken?

Eenvoudiger is het zich gewoon over te geven aan de zo te horen goed gelukte uitvoering van het uit Joanna Lewis en Anne Harvey-Nagl (v), Lena Frankhauser (va) en Mara Achleitner (vc) bestaande Koehne kwartet.

Iedereen die enigszins Wenen kent, is vertrouwd met het Albertina museum voor moderne kunst, waar ook concerten worden gegeven. Deze muziek past daarin geheel dus de bijnaam van het kwartet is goed gekozen.