CD Recensies

NIBLOCK: DISSEMINATE STRAVA; KONTRADICTIONARIES E.A.

Niblock: Disseminate ostrava; Kontradictionairies; Disseminate Q-O2. Resp. Ensemble OCNM en Janáček filharmonisch orkest o.l.v. Petr Kotik, Kontra-trio en Q-O2 ensemble. Mode 131 (66’53”). 2001

‘Alsof je met je hoofd in een gigantische bijenkorf bent blijven steken’, zo omschrijven muziekcritici de minimalistische muziek van de Amerikaanse componist Phill Niblock (1933) die we op deze uitgave met werken uit 1998 en 1999 tegenkomen en beter leren kennen. Als componist, filmmaker en videograaf stichtte hij in New York de stichting Experimental Intermedia voor avant-garde muziek met een parallel vestiging in Gent.

Zijn zogenaamde dronemuziek bestaat uit subtiele microtonale verschuivingen waardoor men als luisteraar makkelijk gedesoriënteerd kan raken. Gelukkig kan de cd eindeloos vaak worden beluisterd om licht in de duisternis te brengen.

Tijdens aan zijn werk gewijde concerten toont Niblock graag bevreemdende films van arbeiders van over de hele wereld. Die moeten we hier missen.

Steeds meer ensembles zetten zich in voor zijn muziek, waaronder hier bijvoorbeeld het Q-O2 ensemble dat uit Brussel komt en dat bestaat uit Julia Eckhardt (va), Claire Goldfarb (vc), Lucio Capece (baskl en sopraansax), Elke Tierens (fl) en Roel Avonds (tromb) en het Disseminate Q-O2 kwintet uitvoert. Zover dat na te gaan is, gebeurt dat heel goed. Ook de beide andere werken maken een goed vertolkte indruk.