CD Recensies

NARVÁEZ: LIBROS DEL DELPHIN, LOS

Narváez: Los libros del delphin. Xavier Díaz-Latorre. Passacaille 1049 (69’50”). 2017

Over de Spaanse componist Luys de Narváez (ca. 1500 - na 1550) zijn niet veel biografische gegevens bekend. Hij werd mogelijk in Granada geboren, was als hofmusicus werkzaam voor Francisco de los Cobos in Vallalolid, daarna als muziekleraar voor de kinderen in de kapel van prins Filip (de latere Filips III) en maakte reizen naar Italië en Noord-Europa.

Vrijwel al zijn muziek is te vinden in zijn boek Les seys libros del delphin uit 1538. Die muziek bestaat uit soli voor vihuela (een gitaarvorm met zes dubbelsnaren, bespeeld als een luit). De inhoud bestaat uit variatiereeksen, fantasieën, intabulations van liederen en andere vocale stukken, villancicos en stukken in een ander genre. Maar er zijn ook transcripties van vocale werken van Des Prez bij. Narváez had ook een grote reputatie als improvisator/

UIt al dat beschikbare materiaal stelde Xavier Díaz-Latorre een programma met 27 Fantasieën, Cancións en Diferencias en met delen als ‘Mille regres de Josquin des Pres’, ‘Sanctus de la missa d’Ercules dux ferarie de Josquin’ samen.

Xavier Díaz-Latorre toont zich een gevoelige en sympathieke vihuelaspeler met een grote technische beheersing en pronkt niet met virtuositeit.Zijn liefde voor de muziek van Narváez is daarvoor te groot. de opnametechnici van Passacaille zorgen voor een mooi passend intieme klank.

Gitarist Pablo Márquez maakte in 2006 een opname van een andere, korte selectie uit Musica del delphin (ECM 476.5858), maar dat is waarschijnlijk niets voor puristen.