CD Recensies

NOLA: TRISTES ERANT APOSTOLI

Nola: Tristes erant apostoli. ‘Ecce nunc benedicte nr. 1 en 2’, ‘Sacramento laudes’, ‘Tristes erant apostoli in tempore Paschali’, ‘Stabat mater’, ‘Homo et angelo dialogo’; Marchitelli: Sonate voor 3 violen en b.c. nr. 11 in a. Leslie Visco (s), Anna Zawisa (s), Marta Fumagalli (a), Alessio Tosi (t), Giuseppe Naviglio (bs) met de Cappella Neapolitana o.l.v. Antonio Florio. Dynamic CDS 7853 (74’04”). 2019 

Antonio Nola (1642 - na 1715) behoorde aan het eind van de zeventiende eeuw niet tot de belangrijkste Napolitaanse componisten, vandaar vermoedelijk dat weinig over hem bekend is en dat dit blijkbaar de eerste met premières aan hem gewijde uitgave is. Hij was werkzaam aan de Girolamini kerk en schreef dus voornamelijk gewijde muziek in een tamelijk onopvallend idioom. Daartoe behoort als belangrijkste werk een Magnificat a 5 voci con violini uit 1669 dat nog geen kwartier duurt en dat ik hier liever had gehoord dan die met de haren erbij gesleepte sonate van Pietro Marchitello (1643 - 1729).

Van dat Magnificat bestaan wel twee opnamen, beide ook van Florio met een ander ensemble (Symphonia SY 951238 en Glossa GCD 922611). Het is juist de dirigent die het de moeite maakt om eens kennis te maken met deze onbekende ‘oude Italiaan’ die op zijn minst een goede vakman was, ook al klinkt niet al zijn muziek even groots. Het competente vijftal solisten draagt daaraan evenzeer bij en de negen minuten durende sonate van Marchitello is een aardig intermezzo, gevoelig door een paar leden van de Cappella uitgevoerd.