CD Recensies

NIELSEN: MODEREN

Nielsen: Moderen op. 41, FS. 94. Christine Nonbo Andersen (s), Adam Riis (t), Rasmus Gravers Nielsen (t), Palle Knudsen (b) en Steffen Bruun (bs) met het Deens vocaal ensemble, het Filharmonisch koor en het Odense symfonie orkest o.l.v. Andreas Delfs. Dacapo 6.220648 (71’27”). 2020
 
Moderen (de moeder) is een toneelspel met een proloog en zeven taferelen op tekst van Helde Rode dat pas in 2007 compleet in druk verscheen. Het werd geschreven om de hereniging van Zuid Jutland met Denemarken te vieren. De geschiedenis van die streek was complex. Je han Noord Sleeswijk, Zuid Sleeswijk en Holstein die sinds de oorlogen 1850, 1864 en 1914/8 van bezitter wisselden. In 1920 werd de terugkeer in Denemarken met zijn merendeels Deense bevolking gevierd. 
Nielsen schreef het werk ongaarne en noemde het ‘een potpourri van liedjes’. Het werk bestaat uit een soort Marche militaire als proloog en een zevental taferelen met twintig delen voor orkest en orkestlied plu een kort melodrama in de vorm van een bedankje in de vorm van citaten uit de volksliederen van Frankrijk, Engeland, Amerika en Italië die Duitsland overwonnen.
Het gaat om een melodieus werk dat mooi wordt uitgevoerd. Een hoogtepunt is ‘De mist trekt op’ als fraai duet voor fluit en harp. Zangers en orkest tonen klasse, jammer dat de Deense teksten niet zijn vertaald, maar de muziek is aantrekkelijk en klinkt heel mooi. Bovendien is dit de enige volledige opname.