CD Recensies

NOVAK: ZUID-BOHEEMSE SUITE; TOMAN EN DE WOUDNIMF

Novak: Zuid-Boheemse suite op. 64; Toman en de woudnimf op. 40. Moravisch filharmonisch orkest o.l.v. Marek Štilec. Naxos 8.574226 (56’06”). 2020
 
Naxos heeft het goede plan opgevat om alle 16 orkestwerken, inclusief zijn Pianoconcert, de toneelmuziek, Pantomime en Serenade van Vítězslav Novák (1870 - 1949), een compositiestudent van Dvořák, op te nemen. Dat zijn juist de werken die hem buiten zijn eigen land enige bekendheid verleenden. Zijn stijl wordt bepaald door een fusie van laatromantiek/impressionisme en volksmuziek invloeden.
In de Zuid-Boheemse suite uit 1937 heeft hij inderdaad op heel subtiele manier volksmuziek met heel kleurige harmonieën verwerkt, zodanig dat die vooral de kenners van die melodieën zullen aanspreken.
Met het Symfonisch gedicht Toman en de woudnimf (Toman alesní panna) uit 1907 komen we terecht in de wereld van het bovennatuurlijke in de wereld van de feeën aan de vooravond van Johannesnacht 24 juni. De muziek daarbij klinkt als een mooie mengeling van Richard Strauss en Claude Debussy. 
Štilec leidt het orkest kundig van episode naar episode en weet ook een magische sfeer op te roepen in dat rusteloze, steeds door gevaar bedreigde wereldje. Soms is het wel lastig de volle spanning erin te houden.