CD Recensies

NOORDT, VAN: TABULATUUR-BOECK

Noordt, Van: Tabulatuur-boeck van psalmen en fantasyen nr. 1-43. Chiel-Jan van Hofwegen (org). Excellent recordings ER 134118 (2 u., 08’10”). 2015
 
Anthonie van Noordt (ca. 1619 - 1675) werd eerst in 1642 beiaardier van de Amsterdamse Zuiderkerk en later in 1664 als opvolger van Sweelinck organist van de Nieuwe Kerk. Hij was een tijdgenoot van Constantijn Huygens die blijkbaar geen erg hoge dunk van hem had omdat hij de muziek van Van Noordt te conservatief vond en nog weinig harmonische rijkdom had. Kan zijn, maar op zijn minst was van Noordt een heel goede vakman, die zijn gevoelens niet prijsgaf in zijn muziek die erg traditioneel in de stijl van Sweelinck klinkt.
Op deze cd speelt Chiel-Jan van Hofwegen op het Duyschot orgel van de Dorpskerk in Hendrik-Ido-Ambacht de Psalmen nr. 2, 6, 7, 15, 22, 24, 38, 50, 116, 119 en de Orgelfantasieën nr. 2 in d, 3 in e, 4 in e, 5 in C en 6 in G uit Van Noordts in 1659 gepubliceerde Tabulatuurboeck.
Even om de herinnering op te frissen: ‘Tabulatuur is een voor een specifiek muziekinstrument aangepast muziekschrift. Door het instrument zo veel mogelijk op papier na te bootsen sluit tabulatuur vaak beter aan op het instrument dan de standaard muzieknotatie. De allereerste tabulatuur zou volgens de overleveringen in de vijftiende eeuw zijn geschreven door de Duitser Conrad Paumann. Zijn versie werd tot en met het einde van de zestiende eeuw gebruikt’.
De Psalmen zijn zodanig gerangschikt dat ze een soort catechismus volgens de Heidelbergse bijbel vormen. Van de verschillende opnamen met die composities maakt deze de beste indruk.