CD Recensies

NEBRA: AMOR AUMENTA EL VALOR

Nebra: Amor aumenta el valor. Olalla Allemán (Horacio), María Eugenia Boix (Clelia), Marta Infante (Porsena), Agnieszka Grzywacz (Livio), Soledad Cardoso    (Porcia) Ana Maria Otxoa (Calfurnia), José Pizarro (Mimo) met Músicos de su Alteza o.l.v. Luis Antonio González. Alpha ALPHA 171 (79’21”). 2009
 
Amor aumenta el valor uit 1728 was de eerste opdracht die de Spaanse componist José de Nebra (1702 - 1768) kreeg van het Spaanse hof om een opera te schrijven. Het was tevens zijn laatste om onbekende redenen. Het zou eraan gelegen kunnen hebben dat hij geen Italiaan was. Het werk werd geschreven voor het huwelijk van Maria Barbara en Ferdinand in 1728. Een huwelijk tussen de infantas van Spanje en Portugal.
De handeling is ontleend aan Livy’s History of Rome en vertelt van Horatius Cocles die zijn verloofde Cloelia moet achterlaten om tegen de Etrusken te vechten. Het volledige libretto is alleen teruggevonden voor de eerste akte. Dat was ook de enige bijdrage van Nebra, de beide volgende aktes van de opera werden door twee Italiaanse componisten geleverd. Italianen waren dominerend in de Spaanse barokmuziek.
Gelukkig is die ene akte meer dan voldoende waard om een opname ervan te rechtvaardigen. Maria Bayo voegde er nog drie nummers aan toe uit haar verzameling barok zarzuela’s.
In deze uitvoering is veel mooie, fijnzinnige zang te horen, maar daardoor ontbreekt het soms wat aan drama. Porsena’s ‘Más fácil sera al viento’ krijgt echter wel een extra dimensie zoals deze aria wordt gezongen door Marta Infante en ’Al arma, oculto generoso ardor’ wordt imposant voorgedragen door Agnieszka Gryywacz.
KLein punt nog. Het is bekend dat na Calderon alle rollen in Spaanse gezongen wrden door vrouwen, maar hier is Mimo (de bediende van Horace) een tenor. Gelukkig zijn het verder allemaal vrouwen die hun mooie bijdragen leveren. 
Deze opname is ideaal om nader bekend  te raken met het Spaanse baroktheater.