CD Recensies

NEUKOMM: FANTASIEËN, GRANDE SYMPHONIE HÉROÏQUE

Neukomm: ‘Fantasie à grand orchestrer’ op. 9, NV. 26; ‘Dramatic fantasia on Milton’s Paradise lost’. ‘Fantaisie à grand orchestre’, ‘Grande symphonie héroïque’ op. 19. Kölner Akadeie o.l.v. Michael Alexander Willens. CPO CPO 777.573-2 (63’02”). 2012
 
Chevalier Sigmund Ritter von Neukomm (1778 - 1858) was een student van Haydn en gaf op zijn beurt les aan Mozart. Hij was  ook een reizend kunstenaar die veel in binnen- en buitenland optrad. Als componist schreef hij een enorm aantal werken: dertienhonderd voor het muziektheater, veel gewijde muziek inclusief negen oratoria, achtenveertig Missen, 27 Offertoria, 73 Motetten, 5 Stabat Maters en talloze symfonische- en instrumentale werken, waaronder 124 stukken voor harmonium. 
Bij een dermate grote productie mag men niet veel diepgang verwachten, maar Neukomm was vakman genoeg om heel degelijke en best mooie muziek te leveren.
Zijn hier opgenomen Fantasieën klinken onderhoudend, vrij speels en ze hebben iets Mozartiaans. Wat zijn muziek aantrekkelijk maakt, is zijn voorkeur voor combinaties van ongewone instrumenten. Desondanks was zijn vindingrijkheid wat beperkt want veel klinkt hetzelfde en de ‘Grande symphonie héroïque’ is wat al te pretentieus.
Aan de uitvoeringen ligt het niet, want die zijn vol overtuiging en eigenlijk is het best de moeite om eens met een wat minder grote muzikale godheid kennis te maken.