CD Recensies

NAZARETH: TANGO'S, WALSEN EN POLKA's

Nazareth: Tango’s, walsen en polka’s. Iara Behs. Naxos 8.557687 (63’24’’). 2003
 
Ernesto Nazareth (1863 – 1934) was een Braziliaanse componist en pianist die vooral bekend werd met zijn ‘Maxixe’ en ‘Choro’ composities die ontstonden vanuit de polka, de lundu en de habanera. Daarvan maakte hij Braziliaanse tango’s als voorlopers van wat we nu de als choro kennen.
Muziek die vlot en zorgeloos klinkt, maar die niet het trieste leven van de componist weerspiegelt. Hij werkte als pianist in bioscopen en veroorzaakte een storm van protest toen in muziek van hem klonk in de Nationale Muziekschool. 
Het werd hem allemaal te veel en in 1933 werd hij opgesloten in een psychiatrische kliniek. Hij wist daaruit te ontsnappen en pleegde zelfmoord door in een rivier te springen.
Van dat alles is niets te merken in zijn meestal vrij uitbundige door de dans beheerste pianocomposities. De zeventien daarvan die de eveneens Braziliaanse Iara Behs hier speelt zijn vervuld van tal van gevoelens. Confidências is betrekkelijk serieus en The Whirlwind of Kissesis is een waar juweeltje. Mooist van al is Liquid Topaz (de kleur van plaatselijk bier). Ze speelt het veel gevoel en heel kleurig in dit pleidooi voor een onbekende componist die naar nu blijkt een beter lot verdient.