CD Recensies

NYMAN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-3

Nyman: Strijkkwartetten nr. 1-3. Balanescu kwartet. Argo 433.093-2; MN MNRCD 124 (63’07”). 1990

 

In 1989 leverde Nyman muziek voor een documentaire van Agnieszka Potrowski over de gevolgen van de Armeense aardbeving, een heel ander gegeven dan een opdracht van de koel verstandelijke Peter Greenaway, maar wel eentje dat leidde tot een prachtig koorwerk: Out of the ruins.

Later dat jaar, na de Roemeense revolutie, besloot de componist dat werk om te zetten in zijn derde strijkkwartet, waarbij hij volksmuziek gebruikte om een kader uit dat koorwerk aan te vullen.

Het resultaat is vertrouwde Nymanmuziek met veel herhalingen en krachtige ritmen. Maar de sfeer is uitgesproken elegisch en toont een emotionele dimensie die minder bekend is van deze componist.

Het Strijkkwartet nr. 2 is in 1988 geschreven voor Shobana Jeyasingh’s dansstuk Miniatures en is uiteraard in wezen heel Nymanesk maar geeft ook duidelijk ruimte aan de specifieke sfeer van de Zuid-Indiase dans.

Het Strijkkwartet nr. 1 werd in 1985 door het Arditti kwartet besteld en bestaan uit geleend materiaal uit Schönbergs Strijkkwartet nr. 2 en de variaties over het in de zeventiende eeuw populaire liedje Walsingham van John Bull.

Het Balanescu kwartet weet de essentie van dit drietal werken goed op de luisteraar over te dragen.