CD Recensies

NIELSEN: KLARINETCONCERT, FRÖST

Nielsen: Klarinetconcert op. 57; Aho: Klarinetconcert. Martin Fröst met het Lahti symfonie orkest o.l.v. Osmo Vänskä. BIS SACD 1463 (53’57”). 2006

Het gaat hier primair om het klarinetconcert van Aho (van Nielsens werk bestaan al heel wat mooie opnamen immers), dat in 2006 door Fröst werd besteld – en betaald met het geld dat hij voor een onderscheidingsprijs had gekregen. Het gaat om een heel bijzonder, apart, ambitieus vijfdelig werk met in elkaar overgaande delen vol extreme stemmingen. Te beginnen met een ietwat onvoorspelbaar tempestuo (dat op zijn beurt even een lyrisch rustpunt middenin heeft), gevolgd wordt door een virtuoze solocadens die overgaat in een zo mogelijk nog wilder vivace con brio (als culminatiepunt) waarin de maatwisselingen haast elke maat veranderen. Dan komt een pakkend adagio mesto en het werk eindigt met een epiloog, misterioso waarin de solist tot besluit een langzaam diminuendo maakt voordat hij geheel zwijgt.

De vertolking door Fröst is zowel verbluffend als gevoelig en Vänskä zorgt met het orkest voor een haast spectaculaire ondersteuning.

Dat ook het Klarinetconcert van Nielsen prachtig lukte en voorlopig mijn voorkeur geniet, hoeft geen nader betoog. Eigenlijk alleen wie aan een minder hevige koppeling denkt, zou kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld Schill (BIS CD 321), Stevennson (EMI 381.503-2), Hilton (Chandos CHAN 8618) of Stoltzman (RCA 09026-63836-2).